Rating de Credit: Ce este și cum să îl utilizați?

Ce arată ratingul de credit?

Un rating de credit este un indicator care vă ajută să înțelegeți cât de sigur este să aveți încredere în banii dvs. unei organizații. Băncile, companiile de asigurări, fondurile de pensii nestatale (FNM) și alte organizații financiare care lucrează cu clienți privați au de obicei astfel de ratinguri.

Evaluarea ia în considerare nu numai poziția financiară actuală a companiei, valoarea capitalului și valoarea datoriei, ci și întreaga istorie financiară anterioară. Un rating de credit ridicat al unei organizații înseamnă că este aproape sigur să ai încredere în bani: a plătit întotdeauna facturi înainte și acum poziția sa este destul de stabilă. Iar cel scăzut este că riscați foarte mult contactând-o: afacerea ei nu merge foarte bine și este extrem de probabil ca ea să intre în faliment.

Ratingurile de Credit pot fi, de asemenea, atribuite țării în ansamblu, regiunilor individuale, întreprinderilor industriale și multor alte organizații. Ratingurile reflectă capacitatea lor de a rambursa împrumuturile luate.

În plus, există ratinguri separate pentru obligațiuni. Aceștia evaluează capacitatea companiilor emitente de a le rambursa la timp și de a plăti venituri pentru acestea. În același timp, chiar și pentru aceeași companie, obligațiunile diferite pot avea ratinguri diferite dacă riscurile pentru acestea diferă. De exemplu, pentru obligațiunile subordonate, ratingul este de obicei mai mic, ceea ce înseamnă că riscul pentru cumpărător este mai mare.

Ce tipuri de ratinguri de credit există?

Nu există un singur sistem global de rating. Cu toate acestea, ratingurile de credit ale diferitelor agenții, în special cele ridicate, sunt de obicei comparabile între ele. De exemplu, "a+" într-un sistem poate avea același înțeles ca "A1" într-un alt sistem și "ruA+" într-un al treilea.

De regulă, ratingurile cu litera "a" denotă cele mai credibile companii, cu litera "B" — fiabilitate medie și cu litera "C" — aproape de faliment. Dacă vedeți litera" D " în desemnarea ratingului, înseamnă implicit: compania a refuzat deja să-și plătească datoriile și a renunțat efectiv la jocul financiar.

Există, de asemenea, gradații în cadrul categoriilor de Litere: de exemplu, ratingul "BBB" este mai mare decât "BB" și "B", iar "a+" este mai mare decât "a" și "a—".

Împreună cu ratingul, agențiile publică o prognoză: de exemplu, "stabilă", "pozitivă" sau "negativă". Acesta arată dacă analiștii se așteaptă ca situația financiară a organizației să se schimbe în anul următor și în ce direcție.

Unde pot vizualiza ratingurile de credit?

Pe site-urile agențiilor de rating de credit. Acestea sunt organizații independente speciale care evaluează companiile și valorile mobiliare pe baza propriilor metodologii. Aceste metodologii trebuie să respecte legea — iar Banca Rusiei monitorizează acest lucru. În țara noastră, numai agențiile incluse în registrul Autorității de reglementare pot atribui ratinguri publice.

Companiile autohtone care atrag investitori străini pot avea, de asemenea, ratinguri de la agențiile străine de rating de credit. Cele mai mari, celebre din lume sunt Moody ' s, S&P și Fitch, așa—numitele "trei mari".

Când pot avea nevoie de ratinguri de credit?

Când alegeți o instituție financiară sau valori mobiliare ale unei companii, merită să comparați datele diferitelor agenții de rating și să citiți descrierile ratingurilor de credit pe site-urile lor web. Acest lucru vă va permite să vă imaginați mai clar starea financiară a organizației care vă interesează.

Cutii

Prin ele însele, depozitele în bănci sunt investiții destul de fiabile. Banii din conturile persoanelor fizice, inclusiv întreprinzătorii individuali, sunt protejați de sistemul de asigurare a depozitelor de stat. Chiar dacă licența este revocată de la bancă, o sumă mică vă va fi returnată rapid. Asigurați-vă că organizația selectată are o licență bancară și apoi asigurați-vă că nu aveți mai mult de această sumă pe toate conturile dvs. într-o singură bancă, inclusiv dobânda la depozite.

Dacă doriți să depuneți o sumă mai mare sau să deschideți un cont pentru afacerea dvs., atunci abordarea alegerii unei bănci ar trebui să fie mai gravă, deoarece garanția sistemului de asigurare a depozitelor nu se aplică acestor investiții. Concentrați-vă pe ratingurile de credit ridicate și medii care au litera "A" sau cel puțin două litere "B".

Societăți de asigurări și fonduri nestatale de pensii (FNM)

Trebuie să fii și mai atent atunci când alegi parteneri financiari dacă vrei să investești banii mult timp. De exemplu, au decis să economisească bani pentru educația unui copil sau pentru propria pensie cu ajutorul unei asigurări de viață acumulate sau a unui contract cu un FNM.

Deoarece economiile vor trebui să le fie încredințate mult timp, iar aceste deduceri nu intră în sistemul de asigurare a depozitelor, cerințele de fiabilitate ar trebui să fie ridicate. Este mai bine să alegeți ratingurile de credit ale companiilor de asigurări și NPF-urilor nu mai mici decât "BBB". Și deja printre cele mai fiabile, alegeți cele care arată rentabilitatea maximă de mai mulți ani.

Organizații de microfinanțare (ifm)

Investiția banilor în ifm devine din ce în ce mai populară, deoarece oferă randamente semnificativ mai mari decât băncile. Dar, de asemenea, astfel de investiții nu intră în sistemul de asigurare a depozitelor de stat, astfel încât fiabilitatea ifm ar trebui evaluată cu atenție.

Ifm sunt mai puțin susceptibile decât băncile să primească ratinguri de credit. Dacă o organizație de microfinanțare este încă preocupată de acest lucru, ea vorbește deja în favoarea sa.

Dacă doriți să încredințați economiile IFM pentru o perioadă scurtă de timp-până la trei luni, puteți lua o șansă și puteți alege o IFM cu un rating în care există doar una sau două litere "B". Dacă intenționați să încheiați un contract pentru o perioadă mai lungă, ar trebui să vă concentrați asupra companiilor cu un rating de credit nu mai mic decât "BBB—". Este important să vizitați din când în când Site-urile agențiilor de rating și să verificați din nou aceste date.

Obligațiuni

Obligațiunile sunt cele mai previzibile valori mobiliare. Veniturile pe ele, spre deosebire de acțiuni și alte instrumente financiare, sunt cunoscute în avans. De asemenea, riscul este arătat doar de ratingul obligațiunilor. În același timp, rentabilitatea și riscul sunt strâns legate: cu cât vi se promite mai mult profit, cu atât este mai mare șansa de a nu-l obține.

Puteți cumpăra obligațiuni cu un rating de credit ridicat, de exemplu, "AAA", dar cu un randament moderat. Sau puteți să vă asumați un risc: investiți în valori mobiliare mai profitabile cu un rating la nivelul "B". În acest caz, totul va depinde de situația de pe piața financiară. Dacă nu există șocuri globale, compania își va plăti obligațiile la timp și integral. Dar dacă se întâmplă un șoc extern, pe care compania nu îl poate influența, se poate afla într-o poziție instabilă și poate refuza să plătească.

Este mai bine ca investitorii novici să nu ia în considerare valorile mobiliare cu un rating mai mic, pentru a nu pierde bani și a nu fi dezamăgiți pe piața bursieră o dată pentru totdeauna.

Nu este necesar să pierdeți timpul și să selectați obligațiuni cu rating ridicat pe site-urile agențiilor de rating. Bursele de valori includ toate cele mai fiabile valori mobiliare într – o listă specială-prima listă de cotații sau primul nivel de listare. Aceste liste pot fi găsite pe site-ul unui anumit schimb.

Stocuri

Acțiunile în sine, spre deosebire de obligațiuni, nu au ratinguri de credit. Prin urmare, atunci când alegeți stocuri, puteți examina ratingurile companiilor care le-au emis. Cu toate acestea, dacă o companie își plătește în mod regulat datoriile (și, prin urmare, are un nivel ridicat de rating de credit), acest lucru nu înseamnă că activitatea sa este în continuă creștere, iar acțiunile sale vor crește în preț.

În cazul stocurilor, este mai bine să se uite nu numai și nu atât la ratingul societății emitente, ci la nivelul listării acestor valori mobiliare la bursele de valori.