Ce detalii bancare pot și nu pot fi partajate cu alții

Ce date bancare este sigur pentru a apela un outsider?

Totul depinde de ce te întreabă:

Pentru a vă transfera bani

În acest caz, puteți informa în siguranță expeditorul:
  •  Numele băncii și numărul de telefon la care este conectat contul. În majoritatea cazurilor, aceste date sunt suficiente pentru traducere. Acestea vor permite unei alte persoane să vă transfere instantaneu bani, de exemplu printr-un sistem de plată rapidă.
  •  Numărul cardului bancar. Acesta este situat pe partea din față și constă de obicei din 16 cifre. Cunoscând acest număr, o persoană vă va putea trimite bani prin aplicația, terminalul sau ATM-ul altei bănci. Este sigur să apelați numărul cardului dacă nu furnizați alte detalii în plus.
  •  Numărul contului curent. Se compune din 20 de cifre. O puteți găsi în banca dvs. online sau o puteți solicita de la o sucursală bancară folosind pașaportul. Organizațiile preferă transferurile după numărul contului, de exemplu, atunci când plătesc pentru munca Freelancerilor. În plus, aceștia solicită detaliile băncii destinatarului — BIC, contul corespondent — pot fi, de asemenea, chemați fără riscuri pentru ei înșiși, deoarece aceste date sunt disponibile publicului și nu deschid accesul la economiile dvs.
Un fraudator nu va putea retrage bani din conturile dvs., știind doar numele băncii, numărul dvs. de telefon, numărul cardului sau contul. Dar aveți grijă: escrocii folosesc adesea aceste date în scheme de înșelăciune în mai multe etape.

De exemplu, infractorii apelează în numele "serviciului de securitate bancară" sau chiar al "Departamentului de investigații ale poliției", se adresează după prenume și patronimic și apelează numărul cardului. Așa că încearcă să inspire încredere și apoi să vă convingă să transferați bani într — un cont "sigur" — de fapt fraudulos.

Prin urmare, nu trebuie să transferați inutil informații despre conturile și cardurile dvs. Și în niciun caz nu publicați datele dvs. personale și detaliile bancare în domeniul public, de exemplu în rețelele sociale. La urma urmei, escrocii le studiază cu atenție.

Pentru a clarifica situația cu banca

Să presupunem că ați primit brusc bani pe cardul dvs. și nu știți cine v-a trimis și de ce. Încercând să-ți dai seama de situație, suni la bancă.

În primul rând, angajatul trebuie să se asigure că este într-adevăr tu, și nu un fraudator. Pentru a face acest lucru, el vă va cere numele complet, numărul pașaportului și poate, de asemenea, să clarifice:

  •  Ultimele patru cifre ale numărului cardului. Potrivit acestora, el va găsi rapid în sistem pentru a rezolva situația. Aveți grijă: ultimele cifre ale numărului lung de pe partea din față a cardului trebuie să le dictați.
  •  Cuvânt de cod. O specificați atunci când semnați un contract cu banca.
Dacă contactați singur banca, este mai bine să apelați numărul oficial indicat pe site-ul său web sau pe spatele cardului. În acest caz, puteți informa în siguranță operatorul cu privire la informațiile pe care le solicită.

Dar aveți grijă dacă primiți brusc un apel de la bancă și vi se cere să clarificați datele confidențiale. Nu vă pierdeți vigilența: chiar și atunci când pe telefonul dvs. este afișat un număr bancar scurt familiar, se poate dovedi a fi un înlocuitor. Este întotdeauna mai bine să închideți telefonul, să formați singur numărul liniei telefonice și să clarificați situația.

Ce date bancare nu pot fi dezvăluite nimănui și de ce?

Există date pe care angajații băncii nu le întreabă niciodată — dacă cineva încearcă să le scoată de la tine, cu siguranță te confrunți cu fraude. Este important să păstrați întotdeauna un secret:
  •  Trei cifre din spatele cardului. CVV (valoarea de verificare a cardului) sau CVC (cod de validare a cardului). Aceste trei numere ar trebui să fie cunoscute numai de dvs. De obicei, trebuie să fie introduse atunci când plătiți pentru achiziții pe Internet. Apelați aceste numere cuiva împreună cu detaliile cardului - de fapt, veți da undă verde escrocilor, care vor fi fericiți să se plimbe pe cheltuiala dvs.
  •  Parole și coduri din notificările bancare. Banca trimite coduri și parole secrete unice pentru a vă confirma tranzacțiile sau pentru a vă conecta la contul personal. Aceasta este o protecție suplimentară a conturilor dvs. împotriva fraudelor. A spune unui străin aceste numere este ca și cum ai da unui hoț cheile apartamentului unde sunt banii.
  •  Perioada de valabilitate a cardului. Uneori, pentru achizițiile online prin card, nu sunt necesare Nici codul CVV/CVC, nici parolele și codurile din SMS și notificările push de la bancă — numărul cardului și data expirării acestuia sunt suficiente. Prin urmare, este, de asemenea, imposibil să sunați pe nimeni. Angajații reali ai băncii o pot verifica singuri.
  •  Codul PIN al cardului. Păstrați-l secret, nu-l scrieți pe hartă și nu-l păstrați în apropiere. Dacă un fraudator îl fură, atunci nu va fi dificil pentru el să retragă toți banii din cont.
Pentru a atrage date confidențiale de la dvs., escrocii folosesc trucuri de inginerie socială și phishing. Nu introduceți niciodată detaliile cardului dvs. pe un site Necunoscut — mai întâi asigurați-vă că este sigur.

Ce ar trebui să fac dacă am informat deja escrocii despre informații confidențiale?

Blocați imediat cardul: acest lucru se poate face rapid în aplicația mobilă a băncii sau apelând numărul liniei telefonice. În acest fel, veți întrerupe accesul escrocilor la banii din cont și, probabil, nu vor avea timp să vă fure toate economiile.

Dacă atacatorii au obținut datele de conectare și parola din contul dvs. personal de pe site-ul băncii, cereți operatorului liniei telefonice să dezactiveze imediat accesul la distanță la cont. În caz contrar, escrocii vor putea nu numai să vă însușească toate economiile, ci și să emită un împrumut în numele dvs.

Apoi, cardul va trebui să fie reeditat — atunci detaliile sale se vor schimba, iar cele anterioare, cunoscute infractorilor, vor deveni invalide. Creați un nou nume de utilizator și o parolă pentru banca online.

În caz contrar, cereți istoricul dvs. de credit — Asigurați-vă că escrocii nu au emis împrumuturi în numele dvs.

Articolul" inginerie socială: de ce oamenii dau bani fraudatorilor înșiși " va ajuta să-și dea seama cu ajutorul schemelor de fraudatori care atrag datele și economiile altor persoane. Chiar și mai multe povești pot fi găsite în secțiunea "Rake".