Cum de a alege o bancă pentru afaceri

Ce trebuie luat în considerare atunci când alegeți o bancă pentru afaceri?

Pot fi identificați mai mulți parametri cheie.

  •  Fiabilitate. Este necesar să vă asigurați că banca are o licență și face parte din sistemul de asigurare a depozitelor (cer). Dacă banca membră CER izbucnește, antreprenorii individuali și întreprinderile mici vor putea returna bani din conturile lor într-o anumită sumă. În cazurile în care cifra de afaceri este mai mare, este necesar fie distribuirea fluxurilor de numerar către diferite organizații financiare, fie abordarea mai atentă a alegerii unei bănci. De exemplu, luați în considerare ratingul său de fiabilitate.
  •  Un set de servicii. Astăzi, băncile sunt gata să devină contabil pentru un antreprenor, un consultant IT și chiar un serviciu de securitate care va verifica contrapartidele. Dar nu ar trebui să fiți de acord cu totul dintr-o dată. Este important să evaluați cu atenție ce servicii aveți cu adevărat nevoie și în ce condiții sunt furnizate. De exemplu, sunteți interesat de o bancă care ajută la înregistrarea unui antreprenor individual fără a merge la biroul fiscal.
  •  Serviciu. Merită să analizăm în prealabil recenziile activității băncii și să testăm independent diferite canale de comunicare. De exemplu, verificați cât de repede vor răspunde la întrebarea dvs. apelând linia telefonică, într-un chat pe site și în biroul băncii. Dacă faceți afaceri în mai multe regiuni cu fusuri orare diferite, veți avea nevoie de asistență de afaceri non-stop.

Unele bănci se specializează în lucrul cu întreprinderile mici sau cu anumite industrii. De exemplu, acestea oferă întreținere gratuită a contului pentru companiile cu o cifră de afaceri mică de fonduri sau împrumuturi în condiții speciale pentru fermieri. Merită să aflați în avans ce bănci oferă programe preferențiale potrivite pentru dvs., indiferent dacă oferă împrumuturi cu sprijin de stat și dacă puteți conta pe aceasta.

Ce servicii oferă băncile antreprenorilor?

Să luăm în considerare cele mai comune oferte ale băncilor.

Întreținerea contului de afaceri


De obicei, băncile nu percep bani pentru deschiderea unui cont. Unele dintre ele oferă, de asemenea, întreținerea gratuită a contului, dar adesea numai pentru primele câteva luni, iar apoi prețul crește. De regulă, depinde de mărimea afacerii.
Dar există întotdeauna comisioane pentru transferuri și plăți. Băncile oferă adesea tarife de Pachet: Pachetul include atât întreținerea contului, cât și un anumit număr de tranzacții și se percepe o sumă separată pentru fiecare operațiune peste limită.

Mai multe conturi pentru diferite divizii ale companiei sau produse diferite simplifică adesea contabilitatea și, uneori, vă permit să economisiți bani datorită alegerii optime a tarifelor.

Carte De Vizită

Un astfel de card este legat de un cont de afaceri. Cu ajutorul acestuia, puteți depune și retrage bani la bancomate — această opțiune se numește "auto-colectare".

De regulă, serviciul de carduri este inclus în tariful pachetului. Dar chiar și atunci când este taxat separat, este adesea gratuit dacă sunt îndeplinite anumite condiții: de exemplu, atunci când suma din cont nu scade sub limita stabilită sau, dimpotrivă, cifra de afaceri din cont depășește un anumit prag.

Atunci când plătesc pentru bunuri și servicii cu un card, băncile nu iau un procent din suma tranzacției și nu limitează suma plăților. Dar limitele și comisioanele sunt stabilite pentru "încasare" — de la 0,1%. Dar există bănci care vă permit să retrageți bani gratuit — atât în bancomatele proprii, cât și în cele ale altor persoane. Prin urmare, specificați în prealabil ce bancomate puteți utiliza în condiții favorabile și dacă acestea sunt situate convenabil.

Pentru depunerea de numerar pe card, aceștia percep, de obicei, de la 0,1%, dar, în același timp, li se permite adesea să completeze contul de pe cardul oricărei bănci cu un comision minim (sau zero).

Nu uitați să activați notificările prin SMS sau push pentru tranzacțiile cu carduri pentru a afla imediat despre acele tranzacții pe care nu le-ați efectuat.

Contabilitate Online

Acesta este un serviciu care poate genera automat facturi și documente contabile, calcula și transfera impozite, plăti salarii angajaților și face impozite obligatorii, pensii și contribuții sociale pentru aceștia.

Multe bănci oferă contabilitate online clienților lor de afaceri gratuit ca aplicație la tariful pachetului.
Unele bănci oferă serviciile unui contabil personal care ajută la păstrarea înregistrărilor, întocmește documente și sfătuiește online sau telefonic cu privire la probleme financiare. Acest serviciu este aproape întotdeauna plătit, dar uneori este mai profitabil decât angajarea propriului specialist.

Registrul achizițiilor și vânzărilor online

Achiziționarea vă permite să acceptați plăți de pe carduri bancare. Comisionul pentru achiziție este de obicei de 1-2% din suma cecurilor pentru o anumită perioadă, cel mai adesea pentru o lună. Fiecare bancă determină rata în sine-depinde de mărimea cifrei de afaceri, de domeniul de activitate și de alți factori (chiar și reputația întreprinderii poate fi luată în considerare). Prin urmare, este mai bine să clarificați condițiile din diferite bănci în avans și să alegeți cea mai bună opțiune.

Adesea, într-un pachet cu achiziție, puteți închiria echipamente de case de marcat, inclusiv o casă de marcat online, care transmite automat date Serviciului Fiscal Federal (FTS). Acest lucru este convenabil deoarece nu trebuie să trimiteți singur date despre fiecare vânzare către Serviciul Fiscal. În plus, face ca afacerile să fie transparente pentru Serviciul Fiscal Federal — ceea ce înseamnă că reduce riscul blocajelor contului din cauza neplății impozitelor.

Faceți un test pe site-ul fiscal pentru a afla dacă afacerea dvs. trebuie să aibă echipament de casă. Depinde de domeniul de activitate, de sistemul de impozitare și de alte criterii.

Pentru început, ați decis să vă înregistrați ca lucrători independenți și nu trebuie să înceapă o casă de marcat. Dar dacă angajați asistenți, va trebui să vă reînregistrați, de exemplu, ca antreprenor individual, iar apoi va trebui să achiziționați echipamente de marcat.

Activarea plăților QR

Cele mai mari bănci oferă antreprenorilor să conecteze plățile QR. Aceasta este una dintre metodele de plată fără numerar care pot fi utilizate atât în magazinele de vânzare cu amănuntul, cât și în magazinele online.

Plățile QR sunt mai profitabile în comparație cu plățile cu cardul. Acestea vă vor costa maximum 0,7% din suma de achiziție dacă banca le efectuează printr-un sistem de plată rapidă.

Credite pentru afaceri

Este posibil să aveți nevoie de finanțare suplimentară pentru a investi sau a reface capitalul de lucru. Banca în care este deservită compania dvs. este de obicei gata să împrumute bani în condiții favorabile, deoarece este deja familiarizată cu afacerea dvs.

În acest caz, va fi necesar un minim de documente și timp pentru aprobarea cererii de împrumut — banca vă vede deja activitatea în conturi, poate determina cifra de afaceri a afacerii și este mai ușor să evalueze riscurile, să ia o decizie și să stabilească rata dobânzii.

Dar este mai bine să aflați în avans, chiar și în etapa de alegere a unei bănci, care sunt condițiile sale de împrumut. Asigurați—vă că pentru a afla dacă banca participă la programele guvernamentale de creditare preferențiale pentru întreprinderile mici și mijlocii - la creditele cu sprijin de stat, ratele sunt sub piață.

De asemenea, merită clarificat cât de repede banca ia în considerare cererile de împrumut și dacă este posibil să le emită online.

Acreditive

Acreditivele permit decontarea tranzacțiilor în siguranță — banca garantează că vânzătorul va primi bani dacă îndeplinește condițiile cumpărătorului. De exemplu, el va livra bunurile. Această formă de decontare protejează ambele contrapărți.

Acest serviciu poate fi relevant atunci când încheie contracte pentru o sumă mare, în special pentru oamenii de afaceri care lucrează pentru export.

Până în prezent, acreditivele pot fi emise numai pe hârtie, conform unui formular standard special. Dar, în viitorul apropiat, ar trebui să apară și scrisori de credit digitale bazate pe tehnologia blockchain. Apoi, tranzacțiile cu acestea vor putea merge online.

Dacă intenționați să utilizați această formă de plată, asigurați-vă că specificați tarifele și condițiile pentru emiterea acreditivelor în banca selectată.

Factoring

Cu ajutorul factoringului, puteți vinde bunuri cu plată amânată sau în rate. În acest caz, banca plătește imediat bunurile furnizorului, iar cumpărătorul se angajează să returneze banii băncii în detrimentul veniturilor viitoare.

Factoringul ajută la obținerea rapidă a veniturilor și la renunțarea la împrumuturi pentru a reface capitalul de lucru. Merită să aflați dacă banca oferă un astfel de serviciu și în ce condiții.

Ce bonusuri suplimentare pot conta pe?

Unele bănci percep dobânzi la soldul contului și oferă, de asemenea, cashback — returnează o parte din plăți pe un card corporativ.

Uneori, băncile oferă Instruire gratuită pentru angajații dvs. ca bonus la tarif. De exemplu, pe tema investițiilor sau contabilității.

Multe bănci formează un grup de Parteneri care oferă reduceri clienților lor-Antreprenori. Acestea pot fi oferte speciale de la operatori de telefonie mobilă, agenții de marketing și publicitate, companii IT.

Băncile organizează adesea promoții în ajunul sărbătorilor. De exemplu, oferă servicii gratuite noilor clienți de afaceri timp de câteva luni sau planuri tarifare speciale. Urmați anunțurile de pe site-urile băncilor pentru a obține servicii în condițiile cele mai favorabile.

Am ales o bancă. Cum să devii clientul său de afaceri?

Dacă aveți deja conturi, depozite sau împrumuturi la această bancă, puteți deschide de obicei un cont de afaceri prin contul dvs. personal pe site-ul web sau aplicația mobilă.

Clienții noi vor trebui să vină la sucursală. Multe bănci oferă să cheme un reprezentant al băncii la birou sau acasă. De regulă, este suficient să completați un chestionar și să lăsați o cerere pe site.

Puteți deschide un cont de afaceri în majoritatea băncilor majore într-o singură zi. Dar este mai bine să clarificați în avans cât timp va dura și ce documente vor fi necesare. Unele bănci facilitează sarcina potențialilor clienți și pot, cu consimțământul lor, să solicite informații despre antreprenorul însuși, de exemplu, în Serviciul Fiscal Federal, inclusiv în Registrul unificat al întreprinderilor mici și mijlocii.

Când deschideți un cont, banca vă va oferi cel mai probabil să creați un cont online separat pentru afaceri sau să instalați o aplicație suplimentară pentru antreprenori. Cu ajutorul acestora, veți putea alege planuri tarifare, conectați servicii suplimentare și consultați specialiștii băncii cu privire la problemele de afaceri.

Ce ar trebui să fac dacă banca nu îndeplinește condițiile acordului?

În cazurile în care banca modifică tarifele serviciilor fără avertisment, refuză să efectueze operațiuni sau încalcă cumva drepturile dvs